(Muokattu: 24.3.2021)

Lainalaskuri on työkalu millä lainaa hakeva henkilö voi laskea itselleen sopivan lainatuotteen. Lainalaskuriin voi syöttää eri tietoja, kuten halutun lyhennyksen määrä, kuukausittaiset tulot, lainan lyhennyksen aika sekä muita tietoja jotka vaikuttavat lainatarjouksen muodostumiseen. Lainalasku on hyvä työkalu lainojen vertailuun eri palveluiden välillä.

Valitettavasti täydellisen lainalaskurin (vertailijan) tuottaminen on lähes mahdotonta johtuen siitä että

1) tarjoukset ovat aina tapauskohtaisia ja

2) lainantarjoajat muodostovat hinnoittelunsa mahdollisimman vaikeasti vertailukelpoisiksi.

Suosittelemme että haet henkilökohtaisen tarjouksen ainakin kolmesta eri alla suosittelemastamme paikasta ja vertailet saamiasi räätälöityjä tarjouksia:

LainapaikkaLainasummatLaina-ajatIkäArvosanaTutustu
Rahoituslaitos100€ - 60000€1v - 20v18 v
Vippi.org2000€ - 60000€1v - 15v20 v
Lainapaikka100€ - 60000€1v - 20v18 v
Haelaina.fi2000€ - 60000€1v - 15v20 v
Luottoheti.fi500€ - 70000€1v - 15v20 v
Lainarahoitus2000€ - 60000€1v - 15v20 v
Luottopalvelu100€ - 60000€1v - 20v18 v
Zmarta500€ - 60000€1v - 15v18 v
Rahalaitos500€ - 70000€1v - 15v20 v
Ferratum Joustava1€ - 4000€3kk - 5v22 v
Limiitti.fi100€ - 2000€3kk - 33kk18 v
Freedom Rahoitus1000€ - 60000€1v - 15v18 v
Lendo500€ - 60000€1v - 15v20 v
Komplett Bank1000€ - 50000€1kk - 8v23 v
Lainasto Mastercard100€ - 3000€1kk - 4v18 v

Lainalaskuri auttaa laskemaan lainan korot ja kulut

Lainalaskuri on lainan tarjoajan verkkosivuilta löytyvä palvelu, jonka avulla voi helposti ja nopeasti laskea lopullisen takaisin maksettavan summan ja lainan kuukausierän suuruuden. Lainalaskurin avulla voi helposti tehdä itsenäistä lainavertailua. Sen avulla voi myös selvittää, millaisia kuluja lainan ottamisesta koituu.

Miksi lainavertailua kannattaa tehdä?

Lainan tarjoajat poikkeavat paljon toisistaan siinä, millaisia kuluja lainan päälle tulee. Esimerkiksi monet kulutusluottoja ja joustoluottotilejä myöntävät yritykset veloittavat erilaisia tilinavausmaksuja sekä nostoprovisioita, jotka voivat nostaa takaisin maksettavaa summaa paljonkin. Lisäksi on paljon erilaisia mahdollisia järjestelykuluja, joita monet yritykset veloittavat. Toisten yritysten kohdalla summat ovat joko todella pieniä, tai sitten koron lisäksi muita kuluja ei ole ollenkaan – lainavertailun avulla voi siis säästää paljon rahaa ja hermoja.

Millaisia kuluja lainan päälle yleensä tulee?

Yleisin lainan päälle tuleva kulu on lainan korko. Korkojen suuruudet poikkeavat toisistaan paljon. Kulutusluottojen korot ovat perinteisesti hieman pikavippien korkoja pienempiä, ja pikavippienkin korot saavat nykypäivänä olla korkeintaan 55 prosenttia vuodessa, kun kyse on alle 2000 euron lainasummasta.

Muita lainan päälle tulevia kuluja ovat erilaiset nostoprovisiot ja järjestelykulut. Yritykset ilmoittavat kaikista kuluista verkkosivuillaan, josta lainan ottamista harkitsevan kannattaa käydä tutustumassa niihin huolellisesti.

Miksi lainalaskurin käyttäminen on järkevää?

Lainalaskuri on kätevä väline, kun halutaan selvittää esimerkiksi pidempiaikaisen kulutusluoton kuukausierän suuruus tai lopullinen takaisin maksettava summa. Tällöin ei tarvitse harrastaa matematiikkaa itse, kun kone voi laskea nämä asiat asiakkaan puolesta.

Kenelle laina voidaan myöntää?

Laina voidaan myöntää kenelle tahansa täysi- ikäiselle henkilölle, joka on hoitanut raha- asiansa hyvin. Vasta täysi- ikäisiksi tulleet henkilöt eivät kuitenkaan voi saada lainaa aivan kaikkialta, vaikka se todennäköisesti onnistuukin ainakin jostain paikasta. Yli 20- vuotiaat ovat jo hieman paremmassa asemassa ja voivat saada lainan useammasta paikasta, jolloin myös lainojen kilpailuttaminen ja edullisimman vaihtoehdon etsiminen tulevat helpommiksi.

Hakijalla täytyy olla käytössään joko mobiilivarmenne tai verkkopankkitunnukset, jolloin henkilöllisyydestä voidaan varmistua luotettavalla tavalla. Pelkkä henkilötunnus voi joutua helpommin vääriin käsiin, joten pelkästään sen perusteella ei lainoja enää yleensä myönnetä.

Lisäksi hakijalla tulee yleensä olla vakituinen osoite Suomessa. Yrityksillä on näkemyseroja siitä, voidaanko myönteinen lainapäätös myöntää ainoastaan Suomen kansalaisille, vai riittääkö esimerkiksi tarpeeksi pitkä yhtäjaksoinen ja laillinen oleskelu Suomessa. Voidaan kuitenkin sanoa, että myös muualta Suomeen muuttanut henkilö voi saada Suomen kansalaisten tavoin lainan ainakin jostain paikasta, vaikka se ei onnistuisikaan ihan kaikkialta. Yleensä riittävän pitkänä yhtenäisenä oleskeluna pidetään esimerkiksi 36 kuukautta jatkunutta vakituista asumista.

Vakuuksia ja takaajia ei verkkolainoilla tarvitse olla. Sen sijaan varsinkin isompien kulutusluottojen kohdalla kysytään kyllä hakijan tai hakijoiden tulo- ja menotietoja, sekä tietoja aiemmista, edelleen pois maksettavista lainoista ja muista veloista. Jos tulot ovat riittävät siihen, että laina tulee todennäköisesti maksettua pois asianmukaisesti, myönteinen lainapäätös voidaan antaa.

Miten laina maksetaan takaisin?

Laina maksetaan takaisin kotiin, verkkopankkiin tai sähköpostiin lähetettävällä laskulla. Paras ja luotettavin tapa maksaa lasku on suoramaksusopimuksen solmiminen. Tällöin lainaerä siirtyy automaattisesti asiakkaan tililtä yrityksen tilille eräpäivänä, jolloin lasku ei voi vahingossa kadota, eikä maksaminen voi unohtua. Asiakkaan täytyy vain huolehtia, että tilin kate riittää laskun maksamiseen, että raha voi siirtyä.

Millainen laina on edullisin?

Edullisin luotto on yleensä ilmainen ensilaina, jota monet yritykset tarjoavat uusille asiakkailleen tutustumistarjouksena. Ilmaisen lainan päälle ei tule lainkaan korkoa, jos se maksetaan asianmukaisesti takaisin eräpäivänä. Jos maksu sen sijaan jää hoitamatta, lainan päälle kasvaa korkoa tavallisesti.

Jos ilmainen ensilaina ei ole käytettävissä, edullisin laina on se, jonka korko on matalin. Aina näin ei kuitenkaan ole, vaan lainan päälle voi tulla muita kuluja, jotka myös selviävät lainalaskuria käyttämällä. Edullinen laina on siis sellainen, joka kasvaa mahdollisimman vähän korkoa ja johon sisältyy koron lisäksi mahdollisimman vähän muita kuluja.

Kuinka maksuvaikeuksilta voi välttyä?

Maksuvaikeuksilta säästyy kaikkein varmimmin huolellisen harkinnan ja etukäteissuunnittelun avulla. Lainaerät kannattaa budjetoida osaksi omaa kuukausibudjettia koko siksi ajaksi, kun lainaa maksetaan takaisin. Kannattaa pohtia, kuinka suuren lainan voi realistisesti maksaa takaisin. Tähän vaikuttaa muun muassa se, onko oma työpaikka vakituinen ja kuinka todennäköisesti on työssä edelleen esimerkiksi vuoden päästä – pienemmätkin kuukausierät voivat tuntua työttömän budjetissa todella paljon.

Koska kaikkea ei voi ennustaa ja eteen voi tulla yllättäviä uusia asioita, kuten sairauksia ja työttömyyttä, kuka tahansa voi joutua hankaluuksiin siitä huolimatta, että olisi suunnitellut lainan ottamisen ja takaisinmaksun asianmukaisesti. Tällöin kannattaa olla yhteydessä lainan myöntäneeseen tahoon – uudesta maksusuunnitelmasta voidaan yleensä sopia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here