Vastuullisuus lainatessa

Pyrimme aina tekemään oman osuutemme ja kannatamme vastuullista lainaamista. Toimimme hyvän luotonantotavan mukaisesti. Emme esimerkiksi myönnä lainoja sellaisille hakijoille, joilla on luottotiedoissaan maksuhäiriömerkintä, koska se usein vain johtaisi entistä pahempiin rahavaikeuksiin.

Emme myöskään myönnä lainoja muille, kuin täysi-ikäisille oikeustoimikelpoisille henkilöille. Suuria summia lainatessa, sekä myös lainaajasta riippuen saattaa ikäraja olla jopa 22 vuotta.

Lainanhakijan maksukyky myös selvitetään tarkasti, jotta asiakkaalle ei myönnettä liian suuria luottoja. Ylisuuret luotot nimittäin johtavat vääjäämättä ongelmiin maksujen kanssa

Lainaamista kannattaa harkita tarkasti ja suunnitella ennakkoon

Pikalainat ja käyttöluotot ovat suunniteltu yllättävään rahantarpeeseen. Niiden varaan ei tule suunnitella varsinaista kuukauden budjettia, koska lainarahalla eläminen ei ole kestävä tapa toimia. Jos kuitenkin lainaa tulee otettua, niin kannattaa tarkasti suunnitella summa ja maksuaika. Liian suuria lainoja tulee välttää ja maksuajan tulee olla riittävän pitkä, jotta kuukausittaiset lyhennykset eivät ole niin suuria, että rahaa ei jää muuhun elämiseen vaan kaikki menee lainan lyhentämiseen.

Koskaan ei myöskään kannata maksaa  vanhaa luottoa uudella luotolla, koska se johtaa lähes aina velkakierteeseen, joka saattaa helposti kasvaa todella suureksi.

Rahaongelmien välttäminen

Suunnittelu on aina ensiarvoisen tärkeää. On hyvä olla etukäteen tiedossa tulot ja menot, jotta osaa varautua tulevaan. Hyvä ja helppo tapa on pitää kuluista kirjaa, jos tuntuu siltä, että rahat aina katoavat jonnekkin. Kun on selkeästi ylhäällä, että mihin rahaa käyttää, niin silloin on säästäminen myös helpompaa.

Osamaksulla ei myöskään kannata ostaa mitään, ellei ole aivan pakko. Osamaksu tulee aina kallimmaksi, kuin kertasuoritus, koska siitä peritään korkoa. Mikäli on taipumusta heräteostoksiin, niin itseään psyykkaamalla ja keskittymällä niitäkin onnistuu välttämään.

Turvallisuus

Lainan hakeminen on täysin turvallista ja käytössä todella tehokas salaus, joka takaa sen, että tietoja ei ulkopuoliset näe. Niitä ei myöskään luovuteta ulkopuolisille tahoille. Tiedo kootaan rekisteriin ja tietojen käytöstä voi lukea lisää rekisteriselosteeseen liittyvästä kohdasta.

Luotonantajan vastuullisuus

Luotonantajalla on suuri vastuu lainan myöntämisessä ja sen seurannassa. Vastuullinen luotonantaja tekee huolellisen luottoarvioinnin ja varmistaa, että laina on hakijalle sopiva ja takaisinmaksukyky on realistinen. Lisäksi vastuullinen luotonantaja seuraa asiakkaan maksukäyttäytymistä ja tarvittaessa tarjoaa maksusuunnitelmia tai muita ratkaisuja, jos asiakas joutuu taloudellisiin vaikeuksiin. Vastuullinen luotonantaja myös tiedottaa selkeästi lainan kustannuksista ja ehdoista, jotta asiakas tietää tarkalleen, mitä häneltä odotetaan.

Lainanottajan vastuullisuus

Lainanottajalla on myös vastuu lainan takaisinmaksusta. Lainanottajan tulee huolehtia, että hänellä on realistinen takaisinmaksusuunnitelma ja että hän noudattaa maksuaikataulua. Jos lainanottaja joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, hänen tulee olla yhteydessä luotonantajaan ja selvittää mahdolliset maksusuunnitelmat tai muut ratkaisut. Vastuullinen lainanottaja myös tutkii huolellisesti lainan kustannukset ja ehdot ennen lainan ottamista ja varmistaa, että hän ymmärtää kaikki lainaan liittyvät asiat.

Eettinen luotonanto

Eettinen luotonanto tarkoittaa, että lainan myöntäminen ja takaisinmaksu tapahtuvat reilulla ja avoimella tavalla. Eettinen luotonanto pitää sisällään esimerkiksi sen, että lainanottajalle ei myönnetä lainaa, jota hän ei todennäköisesti pysty maksamaan takaisin. Lisäksi eettinen luotonanto edellyttää, että lainan korko ja muut kulut ovat kohtuullisia eikä asiakasta yritetä harhaanjohtaa tai hämätä lainan ehdoissa.

Ympäristövastuullisuus

Ympäristövastuullisuus tarkoittaa sitä, että luotonanto ottaa huomioon ympäristönäkökohdat toiminnassaan. Esimerkiksi lainan myöntämisessä voidaan arvioida, miten laina vaikuttaa asiakkaan ja ympäristön taloudelliseen hyvinvointiin pitkällä aikavälillä. Lisäksi ympäristövastuullinen luotonanto voi esimerkiksi tarjota erilaisia lainatuotteita, jotka edistävät ympäristöystävällisempää toimintaa.