(Muokattu: 18.1.2022)

Bitcoin, maailman suosituin kryptovaluutta, koki melkoista härkäjuoksua vuonna 2020, ja vuoden päättyessä sen arvo oli 29 000 dollaria. Toisin kuin äkillisessä nousussa vuonna 2017, kun hinta nousi jyrkästi ja sitten laski romahtaen, olosuhteet ovat muuttuneet jonkin verran ja loppuvuoden 2020 nousutrendi jatkui vuonna 2021.

Bitcoin saavutti huippunsa 21. helmikuuta, saavuttaen 57 000 dollarin arvon, joka on kaikkien aikojen korkein. Se on antanut erinomaista sijoitustuottoa joillekin institutionaalisille sijoittajille, jotka ovat myötävaikuttaneet tähän trendiin.

Bitcoin on kryptovaluutta

Mikä on erilaista vuonna 2021?

Miten kryptovaluuttojen markkinakatto ylsi 1,5 biljoonaan dollariin? Markkinoilla on 8 400 sijoituskelpoista kryptovaluuttaa ja arvo on kaksinkertaistunut edellisen huipun jälkeen, joka tapahtui tammikuussa 2018. Bitcoin nousi yli 50 000 dollarin ensimmäistä kertaa, ja sen hallussa onkin valtaosa arvosta koko kryptovaluuttamaailmassa lähes 915 miljardilla dollarilla.

Citibank laski syksyllä, että Bitcoinin hinta voisi yltää yli 300 000 dollariin vuoden 2021 loppuun mennessä. Kuitenkin Citibankin ja JP Morgan Chase & Con analyytikoiden mukaan Bitcoin-junaan olisi pitänyt hypätä jo jonkin aikaa sitten. Digitaaliset maksutapahtumat korttien ja verkkolompakoiden, kuten PayPalin, avulla ovat yhä suositumpia verkossa monilla eri aloilla. Näitä ovat muun muassa muoti, pelit, nettikasino ja vedonlyönti. Kryptovaluuttojen käyttö verkossa tapahtuviin tapahtumiin on kuitenkin vielä alkuvaiheessa eikä toistaiseksi yhtä yleistä. Vanhojen valuuttojen asemaa haastavat täysin virtuaaliset kryptovaluutat ovat luonnollinen seuraava askel tässä kehityksessä.

Asia, joka auttoi Bitcoinin arvoa nousemaan ja teki siitä kiinnostavamman sijoittajille, on tuki perinteisiltä instituutioilta sekä joiltain huippuluokan yrittäjiltä ja yrityksiltä. Uutiset, jotka saivat aikaan suurimman aallon, oli Elon Muskin tuki. Hänen yrityksensä Tesla Motors osti 1,5 miljardin dollarin arvosta Bitcoinia. Se ei ollut lyhytaikainen sijoitus, vaan lisä firman taseeseen ja omaisuusinvestointeihin. Jos tiedämme, että Tesla osti Bitcoinia, kun sen arvo oli noin 35 000 dollaria, ja nyt se on melkein 20 000 enemmän, on helppo nähdä matematiikka sen takana.

Suurin valituksen aihe kryptovaluutoista oli niiden volatiliteetti. Vuonna 2018 monet FOMO-sijoittajat hyppäsivät mukaan liian myöhään, ja Bitcoinin arvon romahdettua, he menettivät huomattavan määrän rahaa. Mutta jos tarkastelet Bitcoinin kulkua pitkällä aikavälillä, sen vakavista ja epävakaista arvonmuutoksista huolimatta, tunnetuimmalla kryptovaluutalla on pystysuuntainen trendi ja se vain jatkaa nousuaan. Pitkän aikavälin peliä pelaavat sijoittajat palkitaan nyt, mutta se ei tarkoita, etteivät asiat voisi muuttua taas huonompaan suuntaan.

Tesla Motors ei ollut ainoa institutionaalinen sijoittaja, joka nosti Bitcoinin markkina-arvoa. Mastercard ilmoitti aloittavansa Bitcoinin ja muutaman muun valuutan tukemisen

Paypal on jo antanut käyttäjien ostaa ja myydä Bitcoinia tilinsä kautta. Kaduilla kuuluu myös huhuja Applen suunnitelmista sijoittaa Bitcoiniin. California Public Employees’ Retirement System investoi Bitcoinin louhintayritykseen Riot Blockchainiin, kun taas Miller Opportunity -trusti suunnittelee Bitcoiniin investointia.  Siihen, kuinka tämä institutionaalinen sijoittaminen vaikuttaa pitkällä aikavälillä, on vaikea vastata

Kyse ei ole vain Bitcoinista

Bitcoin on epäilemättä kaikkein suosituin kryptovaluutta, mutta se ei kuitenkaan ainoa. Viimeisen kolmen kuukauden aikana Bitcoinin arvo on kolminkertaistunut. 197 %:n voitto on paljon suurempi kuin S&P 500 -indeksi voi kerskailla, mutta se ei ole edes lähellä sitä, miten jotkut muut kryptovaluutat suoriutuivat.

Tarkastellaan ensin, mitä ovat muut suositut digitaaliset kolikot. Ethereumia pidetään kaikkein merkittävimpänä vaihtoehtona. Bitcoin Cash ja Litecoin ovat suosittujen kolikoiden joukossa, mutta niin ovat myös Binance Coin, Tether, Polkadot ja Cardano.

Kaikkein jyrkimmän suosion ja markkina-arvon nousun koki valuutta, joka luotiin alunperin vitsinä. Dogecoin tuotti hämmästyttävän 2,330 %:n tuoton ja nosti sen markkinoiden 12. sijalle 7,5 miljardin dollarin markkina-arvolla. Aivan kuten Bitcoinin kanssa, Elon Musk tuki Dogecoinia Redditissä ja Twitterissä. Vaikka Dogecoin 2013 -valuutan luominen saattaa olla vitsi Billy Markusin ja Jackson Palmerin mielessä, niiden yhdistelmä aiheuttaa hälyä internetissä: yhdistelmänsä Internet-sanista: kryptovaluutta ja Shiba Inu -koirameemit ovat nyt huomattava kryptovaluutta, jolla on vakava markkina-arvo.

Cardano on toinen kryptovaluutta, jonka arvo on noussut huomattavasti viimeisten kolmen kuukauden aikana. Cardano nousi 766 %, ja sillä on tällä hetkellä kuudes sija markkina-arvoltaan, joka on lähes 30 miljardia dollaria. Sijoittajat suhtautuivat myönteisesti Cardano-lohkoketjuun uudelleeninvestointiin. Tiimi lanseerasi Shelleyn, päivityksen, joka sallii enemmän nodeja (solmuja) verkossa, mikä lisää samalla hajauttamista sekä turvallisuutta.

Stellar on toinen yli 500 %:a arvoltaan kasvanut digitaalinen kolikko. Ja vaikka se laski 18 % viime viikolla, Stellarilla on konkreettinen perustelu arvon nousun takana. Sen lohkoketjulla on huimat maksuverkkonopeudet, ja tekijät neuvottelivat jopa Ukrainan hallituksen kanssa keskuspankin digitaalisen valuutan tekemisestä.

Tulevaisuuden investoinnit digitaaliseen valuuttaan

Kaikki nämä positiiviset suuntaukset kääntyivät ympäri sen jälkeen, kun Bitcoin saavutti hetkeksi 58 000 dollarin markkina-arvon. Vain kolmessa päivässä helmikuun lopulla Bitcoinin arvo laski 47 000 dollariin, ja analyytikot sanovat pudotuksen jatkuvan jonkin aikaa, koska jotkut sijoittajat myyvät samantien automaattisesti, kun Bitcoin saavuttaa tietyn negatiivisen kynnyksen.

Se ei ollut ainoa kryptovaluutta, joka menetti arvoa. Myös kaikki muut suositut valuutat olivat punaisella. Analyytikoiden mukaan Bitcoin voi kuitenkin saavuttaa 100 000 dollarin markkina-arvon vuoden 2021 loppuun mennessä. Joukko potentiaalisia sijoittajia ja FOMO-sijoittajia saattaa odottaa hinnan laskemista hieman enemmän, jotta he voisivat sijoittaa runsaasti kryptovaluuttamarkkinoille.

Huolimatta huomattavasta arvon laskusta, Bitcoin on edelleen 500 prosenttia korkeammalla kuin vuonna 2020 samalla neljäksennellä. Tämä ei kuitenkaan lohduta sijoittajia, jotka ovat “punaisella”. Mutta jos me muistamme jatkuvaa kasvua osoittavan pitkän aikavälin trendin, paras neuvo Bitcoinin ja muiden digitaalisten kolikoiden omistajille olisi pitää niistä kiinni. Muille paras tapa olisi hypätä Bitcoinin kyytiin, kun nykyinen pudotus saavuttaa alimman kohtansa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here