Suomalaisten varakkuus on kasvanut

Suomalaisten varakkuus on kasvanut, vaikka toisin voisi luulla

5 min luku
Suomalaisten varakkuus on kasvanut

Suomalaisten varakkuus on kasvanut viimeiset vuodet, vaikka kansallinen talous on näennäisesti kurjistunut. Uutisia leikkauksista tulee useasti, työttömyyttä tietyillä aloilla sekä leipäjonon pituus voi luoda mielikuvan lohduttomasta tilanteesta.

Säästäminen ja sijoittaminen ovat yleistyneet, ja yhä useampi suomalainen on kiinnostunut oman talouden hallinnasta ja varallisuuden kasvattamisesta. Tämä on nähtävissä esimerkiksi siinä, että rahasto- ja osakesijoitukset ovat yleistyneet suomalaisten keskuudessa.

Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus, vaan eräänlainen tilastollinen harha. Pitkässä tarkastelussa suomalaisten taloudellinen tilanne on ainoastaan kokonaisuutena parantunut. Matkalle mahtuu kaksi lamakautta, jolloin varakkuuden kasvattaminen on yleensä haastavaa, mutta suomalaista määrätietoisuutta tämä ei paljoa hidasta.

Ahkeruuden ja terveen ahneuden merkitys

Työllisyysasteen paraneminen ja palkkojen nousu ovat myös vaikuttaneet positiivisesti kansalaisten taloudelliseen hyvinvointiin.

Varakkuus on kasvanut suomessa 20 vuodessa kaksinkertaiseksi. Se tarkoittaa Tilastokeskuksen mukaan 300 miljardia euroa varallisuutta suomalaisilla kotitalouksilla yhteensä.

Vastaus kasvuun vaikuttaisi olevan perin yksinkertainen: Ripaus hulluutta yrittää uusia asioita, kovaa työntekemistä ja tervettä ahneutta viemään projektit loppuun asti. Aiemmin Nokia ja muu teknologia veti suomen taloutta puuteollisuuden jälkeen, mutta ajat ovat muuttuneet.

Tällä hetkellä suomessa suurta innovaatiota ja voittoa tekee peliteollisuus. Näiden toiminta on vaatinut rahaa, mitä on saatu lainaamalla sekä sijoittajilta. Monta menetystarinaa on suomessa pelastettu joustoluotoilla sekä pikavipeillä, ennen kuin ensimmäinen rahaa sisään tuova peli on viimein saatu ulos. Ensimmäinen peli kehitetään yleensä omilla säästöillä ja lainarahoilla, jonka jälkeen isot sijoittajat mahdollistavat mittavamman toiminnan tulevaisuuden pelien kehittämisessä.

Suomessa on kasvanut ahkerien ja rohkeiden yrittäjien yhteisö, joka on onnistunut kasvattamaan vaurautta asettamalla tavoitteensa korkealle. Modernit yritykset toimivat internetissä, missä valtioiden väliset rajat hämärtyvät ja asiakkaita voi lyötyä joka puolelta maailmaa.

  Liittymävertailu 2024

Äärimmäisiä esimerkkejä on uuden sukupolven yritykset, missä työntekijät sitoutetaan taloon antamalla työsopimuksen lisäksi omistusosuus yrityksestä. Ison yrityskaupan sattuessa kohdalle voi tämä järjestely tuoda perinteisen puurtajan taskuun satoja tuhansia euroja ylimääräistä, millä on nopeasti kerrannallinen vaikutus kansantaloudellisesti. Tämä tuo firmalle uskollisia työntekijöitä, jotka kaikki puhaltavat samaan hiileen.

Palkkatyö ei ole nopea keino rikastua

Palkkatyössä käyvien osalta vaurastuminen vaatii tuuria ja mahdollisesti myös säästöjen sijoittamista. Suomen verorakenne ja yleinen palkkataso suhteutettuna elämisen kuluihin ei tee vaurastumisesta helppoa ilman yrittämistä tai sijoitustoimintaa.

Suomessa maksetaan paljon veroja suhteessa mihin muuhun valtioon maailmassa, mutta korkeat verot ovat yksi syy miksi varallisuuden kasvattaminen ja tulotasossa nouseminen on suomessa helpompaa. Kaikilla on mahdollisuus koulutukseen joka voi tarjota valmiudet toimia yhteiskunnan huipulla, eikä ketään ole rajattu pois varallisuuden tuoman esteen takia.

Kotiolot voivat vaikuttaa asenteeseen mitä tulee opiskelua kohtaan, eikä kaikkia kannusteta kotoa käsin opiskelemaan korkeakoulututkintoja. Ulkomailla on vakavana ongelmana köyhyyden sosiaalinen periytyminen, joka johtaa juurensa koulutuksen maksullisuuteen: Vanhemmilla ei ole ollut varaa tai intoa hankkia koulutusta ja sama ongelma periytyy seuraaville sukupolville.

Vaurastumisen monet mahdollisuudet

Vaikka suomalaiset eivät kerrytä mainittavaa omaisuuttaa yleensä palkkatyöllä, niin on monia keinoja laittaa palkkarahat poikimaan. Säästäminen on aina kannattavaa mutta kannattaa kiinnittää huomiota, miten säästämisen tekee.

Rahojen makuuttaminen tilillä ei ole nykyisin paras vaihtoehto, koska perinteisen säästötilin korot eivät juuri nyt ole korkeita. Isokin summa tuottaa aikasuhteessa huonosti nykyisten korkojen aikana ja ellei muutoksia tapahdu niin tilillä makuuttaminen ei tule hetkeen olemaan kannattavaa.

Sijoitusrahastot ovat taas asia erikseen, niissä on paljon korkeammat tuottomahdollisuudet mutta myös huomattavat riskit. Sijoitusrahastot pääosin tuottavat voittoa, mutta edellisen kansainvälisen laman aikana myös sijoitusrahastoihin tallettaneiden säästöt kärsivät.

  Yhä useampi vertaa sähkösopimuksia verkossa

Osakesalkku on sijoitusrahastosta huomattavasti haastavampi versio, mutta antaa mahdollisuuden minimoida tappioita ja kasvattaa voittoja oikealla hetkellä. Riskit salkussa ovat seuraavalla tasolla, mutta hyvä salkunhoitaja voi tehdä pienelläkin summalla taikoja.

Lisäksi on uusia vaihtoehtoja rikastua kuten kryptovaluutalla käytävä kauppa. Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta, ja kasvanut arvossaan tuhansia prosentteja muutamassa vuodessa. Bitcoin on altis heilahteluille mikä tekee siitä arvaamattoman sijoituskohteen. Kryptovaluutalla käytävään kauppaan kannattaa laittaa vain sen minkä voi hävitä, koska riskejä alalla on olemassa paljon.

Eräs helpoin tapa saada ylimääräiset rahat tuottamaan on sijoittaa ne omistusasuntoon. Parhaassa tapauksessa asunnon saa vuokralle jolloin se maksaa mahdollista velkaa pois, ja näin nopeammin päätyy täysin velattomaksi.

Tärkeintä vaurastumisessa on suunnitelmallisuus säästöjen suhteen, koska rahat eivät kasva odottamalla ilman suunnitelmaa. Tarjolla olevien vaihtoehtojen tutkiminen omien sijoitusmahdollisuuksien peilaten on helppo keino saada suunta mistä vaurastumisen voi aloittaa.

Jaa tämä artikkeli