Pienlainojen historiaa

2953
Pienlainojen historiaa
Pienlainoja eli vippejä koskeva laki muuttui täysin vuonna 2013!
(Muokattu: 24.3.2021)

Pienlainojen historia ei ole pitkä, mutta se on värikäs

Pienlainojen historiaa - Parin kympin laina
Pienlainojen hakeminen on nyt siirtynyt tekstiviesteistä nettiin!

Pienlainat ovat rantautuneet Suomeen Yhdysvalloista. Yleensä lainat tunnetaan joko nimellä payday loan tai salary loan. Toki muitakin nimiä esiintyy, mutta ne ovat kenties yleisimmin käytössä olevat termit.

Lainoja on Yhdysvalloissa myönnetty jo pitkään ja niiden ominaisuuksiin kuuluu todella lyhyt maksuaika ja verrattain korkeat korot. Korkeita korkoja on perusteltu sillä, että niihin ei vaadita takaajia tai vakuuksia, joten riskit luottoa myöntäville yrityksille ovat suuremmat.

Summat ovat usein myös pienehköjä, joten pienten summien lainaaminen matalalla korolla ei joidenkin lainaajien mukaan riitä edes kattamaan lainasta koituvia kustannuksia.

Pikalainat Suomessa

Suomessa pikalainoja tai toiselta nimeltään pikavippejä on myönnetty vuodesta 2005. Alkuun markkinoilla oli paljon yrityksia, jotka veloittivat huikeita korkoja ja asiakkaan maksukykyyn ei juuri kiinnitetty huomiota, vaan lainoja myönnettiin lähes kenelle tahansa.

Esimerkkinä vuonna 2005 saattoi pikalainan korko olla vaikka 1000 prosenttia. Eli lainan määrä kasvoi vuodessa 10-kertaiseksi.

Holtiton lainaaminen yhdessä valtavien korkojen kanssa johti monien lainaajien velkaantumiseen ja maksykyvyttömyyteen.

Lakimuutos 2013

Pienlainojen historiaa
Pienlainoja eli vippejä koskeva laki muuttui täysin vuonna 2013!

Pikalainoja koskevia lakeja on muokattu muutamaan otteeseen. Suurin muutos on vuonna 2013 voimaan astunut korkokatto alle 2000 euron lainoille. Myöskin pikalainojen maksuja tilille on rajoitettu ja nykyään rahaa lainaajan tilille saa siirtää 07.00-23.00 välisenä aikana. Eli myöhään yöllä tai aikaisin aamulla ei lainaa voi tililleen saada.

Pikalainoja myöntävien yritysten tulee myös olla rekisteröitynyt aluehallintaviraston ylläpitämään rekisteriin, jotta ne voivat laillisesti toimia Suomessa. Yritysten edellytetään noudattavan hyvää lainanantotapaa ja tarkastavan lainaajan maksykyvyn perusteellisesti.

Korkokatto paransikin lainaajan asemaa ja moni pikavippejä tarjonnut yritys poistui markkinoilta, kun niille myönnetty siirtymäaika uusiin määräyksiin sopeutumiseen umpeutui.

Nykyinen laki määrittelee, että alle 2000 euron lainan korko saa olla maksimissaan 51%. Sen tulee myös sisältää kaikki kulut eli mahdolliset avausmaksut, tilinhoitomaksut, vuosimaksut ja nostopalkkio. Yritykset eivät enää myöskään saa lähettää maksullisia tekstiviestejä asiakkailleen.

Eli jos lainaa 100 euroa 12 kuukauden maksuajalla, niin lainakulut saavat olla korkeintaa 51 euroa. Tosin yli 2000 euron lainoja laki ei huomio.

Lakimuutoksen toimivuus

Osa yrityksistä on siirtynyt myöntämään luottoja entisten pikalainojen asemesta. Eli tarjolla on kulutusluottoa, joustoluottoa tai muita vastaavia lainatuotteita. Yleensä luottorajaksi tarjotaan yli 2000 euroa, joten nämä luotot eivät kuulu korkoa määrittävän lain piiriin.

Mikäli hakija hakee luottoa vaikka 2050 euroa, niin se tulkitaan 2050 euron lainaksi, joka jää lain ulkopuolelle. Se, että paljonko hakija lopulta luotolta nostaa rahaa ei vaikuta korkoihin. Jos hakija nostaa vaikka 500 euroa luotolta, niin sen todellinen vuosikorko saattaa olla useita satoja prosentteja.

Kannattaa siis olla tarkkana, koska moni yritys käyttää tätä laissa olevaa porsaanreikää hyödykseen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here