Joukkorahoituspalvelu Kickstarter

Mikä on Kickstarter?

7 min luku

Elovaara Marko

Jos tarvitset projektiisi heti lainaa, olet lainapalveluiden varassa. Mutta jos rahoituksella ei ole niin kiire, voi joukkorahoitus olla yksi vaihtoehto, mitä harkita.

Kickstarter on yksi maailman suurimmista joukkorahoituspalveluista, joka rahoittaa ihmisten ja yritysten luomia ideoita ja projekteja. Viime vuosien aikana palvelun kautta on rahoitettu miljoonien ihmisten projekteja yli miljardin dollarin arvosta. Kickstarter on rahoittanut vuosien aikana muun muassa lukuisia teknologian keksintöjä.

Tietoa Kickstarterista

Kickstarter on yhdysvaltalainen rahoituspalvelu, joka rahoittaa luovia projekteja, kuten elokuvia, pelejä, musiikkia, taidetta ja teknologiaa.

Kaikki Kickstarterin rahoittamat projektit ovat kunnianhimoisia, innovatiivisia ja mielikuvituksellisia ja ne voidaan toteuttaa tavallisten ihmisten rahallisen tuen avulla. Siitä lähtien, kun Kickstarter perustettiin huhtikuussa vuonna 2009, yritys on rahoittanut jo yli 10 miljoonan ihmisen projekteja yli miljardin dollarin arvosta.

Kickstarter on myös yksi maailman puhutuimmista aiheista pelimaailmassa.Palvelun kautta rahoitusta voivat hakea erilaisten hankkeiden toteuttamiseenkaikki Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Hollannissa, Tanskassa, Irlannissa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Belgiassa, Sveitsissä ja Luxemburgissa sijaitsevat yksityishenkilöt ja yritykset. Projekteja on siis mahdollista avata näistä maista, mutta myös muiden maiden kansalaiset voivat avata projekteja. Rahoittajina joukkorahoitusprojekteihin voivat osallistua kaikkien maiden kansalaiset ja asukkaat.

Miten toimii joukkorahoitus?

Kickstarterin joukkorahoitus kuvaa tapaa tehdä yhteistyötä tuhansien ihmisten välillä ja saada huomiota henkilöiden tai organisaatioiden hankkeille, joiden rahoittaminen tapahtuu internetin välityksellä. Kickstarterin joukkorahoitusta on käytetty monissa yhteyksissä katastrofirahoituksesta poliittisiin kampanjoihin, kulttuurihankkeiden ja startup-yritysten rahoittamiseen, elokuvien sekä vapaan lähdekoodin tietokoneohjelmien tuottamiseen.

Kickstarter perustettiin 28. huhtikuuta 2009 Brooklynissa, New Yorkissa. Yrityksen toimisto sijaitsee vanhassa kynätehtaassa. Kokonaisten 7 vuoden aikana Kickstarter on auttanut miljoonia ihmisiä unelmien ja luovien ideoiden toteuttamisessa. Kickstarter on itsenäinen, omien perustajiensa valvoma yritys, joka pyrkii yhdistämään luovia ihmisiä ympäri maailmaa ja tekemään heidän unelmistaan totta.

  Mitä tehdä, jos joutuu rahavaikeuksiin?

Yrityksen henkilöstöön kuuluu 134 jäsentä, joista puolet työskentelevät tuotteen kehityksen, suunnittelun ja koodamisen puolella ja toiset puolet yhteisön puolella. Yrityksen palveluksessa työskentelee lukuisia ohjelmoijia, suunnitelijoita, tukihenkilöitä, asiakaspalveluhenkilöitä, journalisteja, muusikkoja, taiteilijoita, runoilijoita, pelialan ammattilaisia, robottien rakentajia – lukuisten eri alojen ammattilaisia. Kickstarterin verkkosivuilla kerrotaan, että yrityksen työntekijät rakastavat työtään ja työtovereitaan. Yrityksen työntekijät ovat auttaneet 34 000 hankkeen toteuttamista ja luoneet ja toteuttaneet monia hankkeita myös itse.

Kickstarterin ideana onauttaa luovia ihmisiä, kuten artisteja, muusikkoja, elokuvien tuottajia, suunnitelijoita ja muita luovia ihmisiä tarvittavien resurssien, rahoituksen ja tuen saamiseksi tehdäkseen unelmistaan ja ideoistaan totta. Tähän päivään mennessä yritys on rahoittanut kymmeniä tuhansia pienia ja suuria hankkeita, jotka ovat tulleet ihmisten tietoisuuteen ja julkisuuteen ainoastaan Kickstarterin ansiosta.

Hankkeet on jaettu 13 kategoriaan ja 36 alakategoriaan. Kategoriat ovat: taide, sarjakuvat, tanssi, design, muoti, elokuva & video, ruoka, pelit, musiikki, valokuvaus, kustantaminen, teknologia ja teatteri. Näistä kategorioista suurimmat ja eniten rahaa keränneet ovat elokuva & video ja musiikki. Yhdessä pelit-kategorian kanssa, elokuva & video ja musiikki ovat keränneet yli puolet kaikkien Kickstarter-projektien keräämästä rahoituksesta.Yleisin Kicksarterin kautta kokoon saatu summa on tuhannen ja 10 000 dollarin välillä.

Kickstarter perustettiin alunperinperustuen siihen ideaan, että yritys pyrkisi auttamaan ihmisten ideoiden ja projektejen toteutustaparhaansa mukaan. Yrityksen verkkosivuilla kerrotaan, että yritys mittaamenestystään sen mukaan, kuinka hyvin he ovat onnistuneet tässä missiossa, eikä sen mukaan, kuinka suuret heidän vuosittaiset voittonsa ovat.

Tämän seurauksena vuonna 2015 yrityksestä tuli yhdysvalloissa tunnistettuBenefit Corporation. Benefit Corporation tarkoittaa sellaistayritystä, jonka toiminnalla on positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan, sen ihmisiin, työntekijöihin jaympäristöön. Lisäksi Benefit Corporationit ovat yrityksiä, joiden tehtävänä on lain mukaan suunnitella toimintansa yhteiskunnan hyödyksi, eikä ainoastaan osakkeenomistajien ja liiketoiminnan hyödyksi.Myönteinen vaikutus yhteiskuntaan on myös osa laajaa Benefit Corporation-yritysten laillisesti määriteltyjä tavoitteita.

  Auton Osto Osamaksulla

Kun Kickstarterista tuli Benefit Corporation, se asetti itselleen uusia tavoitteita ja sitoumuksia taiteen ja kulttuurin osalta, jotta yrityksen toiminta perustuisi täysin sen perusarvoihin ja missioon. Lisäksi yritys on luvannut taistella epätasa-arvoa vastaan ja auttaa luovien hankkeiden toteuttamisessa. Yritys on luonut itselleen listan mustaa valkoisella kaikista sitoumuksistaan ja tavoitteistaan.

Kun Yhdysvalloissa yrityksestä tulee Benefit Corporation, se voi päättää asettaa itselleen sitoumuksia. Kickstarter on määritellyt itselleen tarkat sitoumukset, joihin kuuluu seuraavat asiat: Yritys auttaa toteuttamaan luovia projekteja ja hankkeita parhaansa mukaan, yrityksen toiminta heijastaa ja perustuu sen määrittelmeiin arvoihin, yritys tukee luovaa ja oikeudenmukaista maailmaa, yritys on sitoutunut taiteen tukemiseen ja toteuttamiseen sekä tasa-arvon parantamiseen maailmassa.

Kickstarterin sitoumukset sisältävät myös, että yritys pyrkii luomaan työkaluja ja resursseja, jotka auttavat ihmisiä toteuttamaan luovia projektejaan ja jotka yhdistävät luovien projektien ja luovuuden parissa työskenteleviä ihmisiä ympäri maailmaa. Lisäksi Kickstarter huolehtii oman ekosysteemin terveydestä ja koskemattomuudesta ja pyrkii tukemaan artisteja ja heidän työtään.Lisäksi Kickstarter aikoo lahjoittaa vuosittaisesta voitostaan 5% taiteen ja musiikin koulutukseen sekä organisaatioihin, jotka taistelevat epätasa-arvoa vastaan.Puolet Kickstarterin 5% lahjoituksesta annetaan lasten ja nuorten musiikin ja taiteen ohjelmille, joiden pääpaino on alikehittyneillä New Yorkin alueilla.

Usein kysytyt kysymykset Kickstarterista

Miten Kickstarter toimii ja miten se auttaa rahoittamaan projekteja?

Kickstarter on joukkorahoituspalvelu, joka auttaa luovia projekteja keräämään rahoitusta suoraan yleisöltä. Ihmiset voivat tukea projektia lahjoittamalla rahaa ja saada vastineeksi palkkioita, kuten tuotteita, kokemuksia tai muita etuja. Projektin luojat asettavat rahoitustavoitteen ja määräajan, ja rahoitus kerätään vain, jos tavoite saavutetaan määräaikaan mennessä.

Miten voin luoda onnistuneen Kickstarter-projektin?

Onnistunut Kickstarter-projekti vaatii selkeän suunnitelman, hyvän tarinan, houkuttelevat palkkiot ja aktiivisen markkinointistrategian. Varmista, että projektisi on hyvin esitelty, ja että tavoitteet, aikataulu ja budjetti ovat realistiset. Ennen kampanjan aloittamista kannattaa rakentaa yleisöä sosiaalisessa mediassa ja sähköpostilistoilla, jotta voit saada heti alussa tukea ja näkyvyyttä.

Onko Kickstarter ainoa joukkorahoitusvaihtoehto luoville projekteille?

Vaikka Kickstarter on yksi tunnetuimmista joukkorahoituspalveluista, on olemassa muitakin vaihtoehtoja, kuten Indiegogo, GoFundMe ja Patreon. Eri palvelut tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja sopivat erilaisiin projekteihin, joten on tärkeää tutustua eri vaihtoehtoihin ja valita sellainen, joka parhaiten sopii oman projektisi tarpeisiin.

Jaa tämä artikkeli