Annankatu 2 B, 00580 Helsinki
+358 20-224-1212-568

Tunnetko eri lainatyypit?

Tiedätkö mitä eroa on annuiteettilainalla, tasaerälainalla ja tasalyhennyslainalla? Tai mikä on pikavippi, kulutusluotto ja kertalaina?
(Last Updated On: kesäkuu 9, 2016)

Yleistä tietoa

Lainaa voi saada useilla erilaisilla lainajärjestelyillä. Alla on esitelty muutama yleinen lainatyyppi.Usein suuremmissa lainoissa ja luotoissa on enemmän valinnan varaa, kuten esimerkiksi asuntolainoissa tai suurehkoissa autolainoissa. Pieniin lainoihin ja luottoihin tavallisesti on tarjolla vain kiinteä korko.

 

Annuiteettilaina

Tunnetko eri lainatyypit - Autolaina
Tiedätkö mitä kaikkia lainoja sinulle on tarjolla?

Annuittettilaina tarkoittaa sellaista lainanlyhennystapaa, jossa maksuerä pysyy samana, jos korko pysyy samana. Mikäli korko suurenee, niin myös maksuerä suurenee ja päinvastoin. Laina-aika pysyy aina vakiona ja se ei muutu.

 

Tasaerälaina

Laina, johon on sovittu tasaerälyhennys, niin sen maksuerä pysyy vakiona koko lainan ajan. Mikäli korko suurenee, niin laina-aika pitenee. Koron laskiessa laina-aika lyhenee.

 

Tasalyhennys

Tasalyhennyksessä lyhennyksen määrä on jokaisessa maksuerässä sama. Lyhennyksen lisäksi maksetaan maksuerien välillä kertynyt korko. Tasaerälyhennyksessä aluksi maksetaan enemmän korkoja, mutta loppua kohden koron määrä maksuerässä pienenee.

 

Muita mahdollisia lyhennystapoja on myös muutamia

Tunnetko eri lainatyypit
Mikä laina on kannattavin? Se riippuu lainasummasta ja maksuajasta.

Kolme ylivoimaisesti suosituinta tapaa lyhentää lainaa on esitelty yläpuolella. Niin kutsuttu Bullet-lyhennys eli lyhennys jossa luotto maksetaan kerralla pois oli suosittu 1980-luvulla. Luottoa saattoi saada suuria summia ja pitkäksikin aikaa, mutta 1990-luvun laman aikaan pitkien bullet-luottojen mukanaan tuomat ongelmat paljastuivat pankeille ja niitä hakeneille asiakkaille. Laman jälkeen bullet-luottojen myöntäminen käytännössä katsoen lopetettiin kokonaan.

Käytäntö on tosin yhä voimassa joillakin pikavippejä tarjoavista yrityksistä, jotka edellyttävät asiakkaan maksavan haetun lainan takaisin yhdellä suorituksella. Laina-ajat tosin ovat lyhyitä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

 

Mitä tulee muistaa, kun kilpailuttaa lainojansa?

Maksutavoissa toki lainan hinta muuttuu, mutta usein pitkän tähtäimen korkokehitystä on mahdotonta arvioida. Kannattaa siis myös huomioda, että mihin korkoon haluaa oman lainansa sitoa ja tutustua eri vaihtoehtoihin. Pankeilla on omat korkonsa ja sitten on yleiset kolmen-, kuuden- ja kahdentoista kuukauden Euribor-korot, jotka nyt matalan yleisen korkotason aikana ovat olleet varsin suosittuja.

Myös pankin marginaali, eli korko jota pankki perii esimerkiksi Euribor-koron lisäksi vaihtelee jonkun verran eri pankeilla. Eli vertailu kannattaa aina. Mikäli ei ole täysin perillä lainaamiseen liittyvistä asioista, niin kannattaa käyttää aikaa opiskeluun ja myös kysellä tietoa ystäviltä, jotka ovat paremmin perillä asioista. Hätiköityjä päätöksiä ei kannata tehdä, koska kyseessä on kuitenkin suuret summat.

toukokuu 27, 2016

Kerro Kokemuksistasi


x

Käytämme keksejä sivustollamme esimerkiksi liikenteen analysointiin ja sivuston parantamiseen.