Jos joutuu maksuvaikeuksiin, on tärkeää ottaa heti yhteyttä velkojiin ja keskustella heidän kanssaan. Velkojien kanssa voi sopia maksusuunnitelmasta ja maksutavoista, jotka sopivat molempien osapuolien tarpeisiin. On myös tärkeää olla rehellinen velkojille ja ilmoittaa heille, että on vaikeuksissa ja tarvitsee apua.
On myös tärkeää välttää uusien velkojen ottamista ja selvittää, onko mahdollista lyhentää olemassa olevia velkoja. Jos ei ole mahdollista lyhentää velkoja, voi ottaa yhteyttä velkojiin ja neuvotella alennusten saamiseksi.
On suositeltavaa sopia velkojien kanssa vapaaehtoisesta maksuohjelmasta, joka sopii molempien osapuolien tarpeisiin. Vapaaehtoisen maksuohjelman avulla voi maksaa velkoja hitaammin ja maksujen suuruus voidaan sovittaa budjetin mukaan.
Voit myös hakea taloudellista apua julkiselta taholta. Julkiset tahot voivat auttaa hakemaan taloudellista apua, joka voi sisältää lainan lyhennyksen, lainan muuttamisen tai lainan uudelleenjärjestelyn.
Joskus on suositeltavaa hakea rahoitusta paikalliselta rahoituslaitokselta. Paikalliset rahoituslaitokset voivat auttaa hakemaan lainaa, mutta on tärkeää muistaa, että lainan maksaminen on aina velvoite.
Maksuvaikeuksiin joutuminen voi olla vaikeaa ja stressaavaa. Siksi on tärkeää hakea apua ja neuvotella velkojien kanssa mahdollisimman pian. Jos tarvitset lisäapua, voit keskustella paikallisen talousneuvojan kanssa tai ottaa yhteyttä talousneuvontajärjestöön.
Usein vaikeudet eivät tule täysin arvaamatta
Monessa tapauksessa on rahaongelmista ollut viitteitä jo jonkun aikaa. Laskuja on saattanut kasaantua ja ehkä on saattanut jopa ottaa luottoa useastakin eri paikasta. Rahaongelmat saattavat myöskin olla kausittaisia riippuen siitä, että mitä henkilö tekee työkseen.
Toinen tapaus, josta saattaa seurata rahaongelmia on työsuhteen päättyminen tai lomautetuksi joutuminen.
Mikäli ei ole saanut säästöjä koottua, niin tulojen pudotessa usein ongelmia on edessä.
Lainojen yhdistäminen
Lainojen yhdistäminen on prosessi, jonka avulla voit yhdistää useat lainasi yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämän prosessin avulla voit saada paremman käsityksen lainojen määrästä ja hallita talouttasi paremmin.
Yhdistämisen edut ovat selkeät. Yhdistämällä lainasi saat pienemmän kuukausierän, joka helpottaa taloudellista tilannetta. Lisäksi yhdistetty laina on usein huomattavasti halvempi kuin erilliset lainat.
Ennen lainojen yhdistämistä on tärkeää arvioida oma taloudellinen tilanne huolellisesti. Lainojen yhdistäminen ei ole oikea ratkaisu kaikille, vaan se on suunnattu erityisesti henkilöille, joilla on useita lainoja ja joilla on vaikeuksia hoitaa niitä.
Mikäli tilanne ei ole vielä äitynyt kovin pahaksi ja on yhä säännölliset tulot, niin saattaa olla järkevää hakea yksi hieman suurempi pikalaina tai kulutusluotto, jolla sitten voi maksaa kaikki muut mahdolliset vipit ja lainat pois. Se tulee lähes aina edullisemmaksi maksaa yhtä lainaa yhteen paikkaan, kuin montaa lainaa moneen paikkaan.
Maksujärjestely
Mikäli lasku on jo erääntynyt, niin silloin saattaa olla mahdollista laatia maksusuunnitelma. Kannattaa siis olla yhteydessä yritykseen, jolle on velkaa. Mikäli asia on edennyt perintätoimistolle asti, niin myös heidän kanssaan voi tehdä usein maksusuunnitelman.
Maksujärjestely on tapa sopia lainan takaisinmaksusta. Maksujärjestelyssä lainanottaja ja lainanantaja sopivat maksusuunnitelmasta, joka sisältää yksityiskohtaisia tietoja lainan takaisinmaksusta. Tämä sopimus voidaan tehdä, kun lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin sovitun aikataulun mukaisesti.
Maksujärjestelyyn liittyy useita eri vaihtoehtoja, jotka voivat sisältää maksujen lykkäyksiä, eräpäivien muuttamista, maksujen alentamista tai muita joustavia ratkaisuja. Tämän tyyppinen sopimus on hyödyllinen, koska se auttaa molempia osapuolia saavuttamaan sopimuksen tarkoituksen.
Ulosotto
Ulosotto on se aivan viimeinen konsti, jolla velkoja peritään. Siihen tarvitsee oikeuden tuomion, jotta ulosottoa voidaan alkaa käyttämään. Palkasta kuitenkin aina jää työntekijälle suojaosa, jotta henkilö tulee toimeen. Myöskään tavallisia kulutustavaroita ei ulosmitata. Jos saa ulosotolta maksukehoituksen ja sitten maksaa laskun, niin siitä ei jää mitään merkintää mihinkään.
Ulosoton kanssa voi myös tehdä maksusopimuksen. Maksusopimuksessa velallinen maksaa ulosottoon saman summan,jonka ulosotto muuten pidättäisi velallisen palkasta. Mikäli maksusopimus tehdään, niin silloin ei tietysti henkilön palkasta vähennetä mitään.
Mitä tehdä, kun laskuja on liikaa ja tuntuu, että niistä ei selviä?
Kannattaa heti hakea apua. Mitä nopeammin apua hakee, niin sitä paremmin asiat selviävät. Ei kannata jäädä tuskailemaan ja häpeilemään omia ongelmiaan, vaan rohkaista itsensä ja hakea reippaasti apua. Apua on tarjolla monessa paikassa. Yhteyttä voi ottaa vaikka Takuu-Säätiöön, joka on erikoistunut velkaongelmien kanssa painivien ihmisten auttamiseen. Heille voi soittaa maksuttomaan velkalinjaan tai heidän kanssaan voi keskustella asioista chat-palvelun kautta.
Myös kunnilla on omat velkaneuvojat, joille voi varata ajan kunnan sosiaalitoimiston kautta. Usein ammattilaisen avusta on hyötyä ja he auttavat muun muassa kuukausittaisten tulojen ja menojen koordinoinnissa, maksuaikataulujen tekemisessä ja monessa muussa rahaan liittyvässä asiassa.
Kunnan velkaneuvojan palvelut ovat myös aina maksuttomia. Joskus saattaa velkaneuvojan puheille olla jonoa, joten mitä aikaisemmassa vaiheessa on liikkeellä, niin sen parempi.